Onderzoek doen in een schoollaboratorium

Mensen die een praktijkgerichte opleiding volgen, zijn geregeld te vinden in een practicumlokaal. Logisch, want in de praktijk leer jij immers het beste. Je kunt hier alles ook daadwerkelijk uitvoeren, waardoor je weet hoe het eraan toegaat. Er worden vaak verschillende onderzoeken uitgevoerd in zo’n labruimte. Vaak worden heir dieren voor gebruikt. De ervaring wordt zo natuurlijk alleen nog maar echter. Wat er precies onderzocht wordt? Dat verschilt natuurlijk per keer. De ene keer wordt een beestje ontleed, maar de andere keer wordt er gekeken naar het DNA.

test

Dieren ontleden

Het ontleden van dieren levert niet echt smaakvolle gedachtes op. Het is ook bijzonder smerig, zeker wanneer jij het voor het eerst doet. Indien je eenmaal wat ervaring hebt, vind je het vast en zeker niet erg meer om te doen. Bij zo’n ontleding worden vaak verschillende onderdelen van het lichaam van een dier bekeken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hersenen, maar ook naar de samenstelling van het darmkanaal en ga zo maar door. Eigenlijk wordt er overal wel naar gekeken.

DNA test afkomstmicroscope

Volg jij een opleiding die een link heeft met DNA? Dan wordt het natuurlijk lastig om dit in de praktijk toe te passen. Dit is echter niet het geval. Zo kun je bij dieren vaak ook met een DNA test afkomst bepalen. Neem bijvoorbeeld muizen. Deze beestjes worden vaak als proefdieren gebruikt, omdat zij zich betrekkelijk eenvoudig voortplanten. Heb jij twee muizen en wil je onderzoeken of zij afstammelingen van elkaar zijn? Dan kan een DNA test afkomst je hierbij helpen. Zo’n test wijst uit of de muizen onderling banden hebben of juist niet.

Ziektekostenverzekering

In een praktijklokaal kunnen allerlei ongelukken gebeuren. Zo kun jij tijdens het ontleden van de dieren bijvoorbeeld uitschieten met een scherp voorwerp. Hierdoor kun jij jezelf natuurlijk verwonden. Werk jij vrijwel dagelijks in zo’n ruimte? Dan is een goede ziektekostenverzekering een aanrader. Althans, wanneer jij niet telkens zelf op wilt draaien voor de kosten. Een ziektekostenverzekering dekt namelijk vaak de kosten die gepaard gaan met het verzorgen van jou. Indien je geen goede verzekering hebt, moet je zelf opdraaien voor (een deel van) de kosten.

 

3 Responsesto “Onderzoek doen in een schoollaboratorium”

 1. Yentl Huizen says:

  Ik werk geregeld in een schoollaboratorium en heb dan ook al de nodige dieren ontleed. Het is mijn droom om arts te worden. Laatst voor het eerst gewerkt met DNA materiaal van muizen en het was echt bijzonder leerzaam. In het begin is het allemaal wat smerig en vreemd, maar je went er snel genoeg aan.

   
 2. Janneke Z. says:

  Mijn zoon doet een opleiding waarbij hij geregeld in een laboratorium op school te vinden is. Hier moest hij laatst een dier ontleden (rat), maar deze bleek allerlei bacteriën bij zich te dragen. Als gevolg hiervan is mijn zoon ruim twee weken ziek geweest. Hij moest alles zelf vergoeden, in verband met het eigen risico van zijn zorgverzekering. Zijn deze kosten nog ergens te verhalen?

   
 3. Herbert W. says:

  Poeh, wat ben ik blij dat ik toch elke keer een reis- en annuleringsverzekering afsluit voor mijn vakantie. Ik zou eigenlijk aankomend weekend afreizen naar het noorden van Italië, maar vanwege het Coronavirus durf ik dit niet aan. Het risico op een besmetting is me te groot, met alle gevolgen van dien. Ik blijf dus lekker ‘veilig’ thuis!

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *