Het belang van een ziektekostenverzekering voor huishoudsters

Huishoudsters zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Zo werkt de één bijvoorbeeld drie middagen in de week terwijl een andere huishoudster mogelijk een schoonmaakbaan van veertig uur heeft. De meeste Europeanen zijn verplicht een ziektekostenverzekering, ook wel zorgverzekering genoemd, af te sluiten. Iedere huishoudster is, als het goed is, dan ook verzekerd. Dit is echter een verzekering die puur voor jezelf geregeld is. Natuurlijk kan er op je werk ook een ongelukje gebeuren. Mogelijk is het zelfs zo erg, dat je gedurende een bepaalde tijd je huishoudelijke werkzaamheden niet meer uit kunt voeren voor je opdrachtgever. Om te voorkomen dat jij zelf geheel voor deze kosten op moet draaien, draagt je werkgever ook een deel bij door middel van de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet. Hiervoor wordt een deel van je inkomen ingehouden. Maar wat is het belang van het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor huishoudsters?

 

Alles goed geregeldHealth Insurance

Veel mensen vragen zich af waarom een zorgverzekering zoveel geld kost. Meestal wordt er immers geen gebruik van gemaakt, maar dit kan van de ene op de andere dag veranderen. Mogelijk kom jij tijdens het schoonmaken aan het struikelen en breek je een been of ben je gedurende lange tijd ziek. Een zorgverzekering zorgt er in dat geval voor dat jij niet voor alle kosten op hoeft te draaien. Aan de ene kant betaal jij als huishoudster een maandelijkse premie voor je zorgverzekering, maar je werkgever draagt hier ook een deel aan bij, als je meer dan drie dagen per week huishoudelijk werk verricht tenminste. De bijdrage die jouw werkgever levert aan de zorgverzekering, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

 

Werkgever betaalt niet altijd mee

paymentWanneer je meer dan drie dagen per week huishoudelijk werk doet, draagt je werkgever bij aan je zorgverzekering. Werk jij echter minder dan vier dagen per week? Dan is een werkgever niet verplicht om bij te dragen aan je zorgverzekering. Volgens de regeling ‘Dienstverlening aan Huis’ ben je dan namelijk niet in loondienst, waardoor een opdrachtgever geen loonbelasting, premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen hoeft te betalen. Wanneer je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de dienstregeling, houdt dit dus in dat je niet verzekerd bent tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

 

Vangnetsurgery

Een ziektekostenverzekering is ook voor huishoudsters bijzonder belangrijk. Het is als het ware een soort vangnet voor wanneer je ziek wordt of werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Indien je niet aan de benodigde dagen komt, wordt er niets betaald door je werkgever. Om te voorkomen dat je zelf in de problemen raakt wanneer zoiets toch voorvalt, kun je zelf een verzekering afsluiten. Op deze manier ben je alsnog verzekerd tegen situaties waar je zelf geen invloed op hebt.

 

Zelf verzekering afsluiten als huishoudster

Werk jij inderdaad meer dan drie dagen? Dan is het dus niet noodzakelijk om zelf een verzekering af te sluiten om bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid toch zekerheid te hebben. In dit geval wordt dat namelijk geregeld door je werkgever. Indien je minder dan vier dagen in de week werkt, is dit dus niet het geval. Om toch enige zekerheid te hebben, kun jij jezelf daarom verzekeren. Wil jij een dergelijke verzekering afsluiten? Dan kun je terecht bij het UWV.

 

7 Responsesto “Het belang van een ziektekostenverzekering voor huishoudsters”

 1. Tatjana van Espen says:

  Per week ben ik twee en een halve dag als huishoudster in de weer voor diverse opdrachtgevers. Ik ben dus niet verzekerd tegen ziekte of in het geval van ongelukjes. Om geen risico te lopen, heb ik dus zelf maar een verzekering afgesloten. Dit kan vrij eenvoudig bij het UWV.

   
 2. Nora Duikerman says:

  Een maand of twee geleden een ongelukje gehad tijdens mijn werkzaamheden als huishoudster. Gelukkig werk ik gewoon volledig voor één opdrachtgever, dus was verzekeringstechnisch alles goed geregeld. Hierdoor hoefde ik zelf dus niet op te draaien voor de kosten en daar was ik blij van ook!

   
 3. Ilona Troubadour says:

  Ik werk zelf als huishoudelijke hulp en ben meer dan drie dagen per week in de weer. Mijn werkgever betaalt dus ook een deel van mijn zorgverzekering via de werkgeversbijdrage. Ik hoef zelf niets te regelen en hoef bij ongelukjes niet geheel zelf voor de kosten op te draaien.

   
 4. Marjan Pol says:

  Ik heb het belang van een ziektekostenverzekering behoorlijk onderschat. Dacht altijd dat alles via mijn werkgever geregeld was, maar dit is pas het geval wanneer je een minimaal vier dagen per week werkt. Ik werk drie dagen, dus kreeg ik geen vergoeding. Flink balen! Daarom direct een ziektekostenverzekering afgesloten om zoiets voortaan te voorkomen

   
 5. Annemarie Koops says:

  Tuurlijk moet je als huishoudster ook zelf voor je verzekering zorgen. Dit is immers toch niets anders dan andere zzp’ers. Zij moeten ook voor hun eigen zorgverzekering zorgen. Ik ben ook al jaren huishoudster en heb al die tijd ook mijn eigen verzekeringen. Wil niet het risico lopen dat ik straks zelf voor alles op moet draaien.

   
 6. Els van Warmerhoven says:

  Mensen, vertrouw niet altijd op je werkgever wanneer het aankomt op een zorgverzekering. Ik heb dit ook lange tijd gedaan, maar ging hiermee gruwelijk de mist in. Na een ongevalletje op de werkvloer bleek niet de werkgever maar ikzelf verantwoordelijk voor de kosten. Zorg dus dat je alles zelf goed geregeld hebt!

   
 7. Martina says:

  Ik werk 4 dagen in de week als huishoudster en mijn werkgever heeft niets afgedragen.Ik ben naar het juridisch loket gegaan en zij hebben mij geholpen om dit nu wel in gang te zetten.Zij dragen nog steeds geen deel voor de zorgverzekering en uwv af.

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *